Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022

Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-«Οδηγητή» στα Γιάννενα



Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-«Οδηγητή» στα Γιάννενα στο πάρκο Λιθαρίτσια με μεγάλο αριθμό νέων να ανταποκρίνεται στο κάλεσμα των μελών της ΚΝΕ να συμμετάσχουν στην αναζήτηση «του μεγάλου, του ωραίου, το συγκλονιστικού», στη συνάντηση και γνωριμία τους με την ανατρεπτική πολιτική πρόταση του ΚΚΕ. Με ένα πλούσιο και πολύμορφο πρόγραμμα πολλές ήταν οι στιγμές που ξεχώρισαν ανάμεσα στις οποίες η μεγάλη συναυλία της Νατάσας Μποφίλιου, η παράσταση του Χριστόφορου Ζαραλίκου και η μεγάλη πολιτική συγκέντρωση με τον Κυριλλο Παπασταύρου μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, το βράδυ της Κυριακής.

Σημείο αναφοράς στον χώρο του φεστιβάλ ηταν η κεντρική έκθεση με τίτλο «1922-2022: Στα χνάρια της ιμπεριαλιστικής εκστρατείας που οδήγησε στη Μικρασιατική καταστροφή. Οι αιτίες και τα σύγχρονα συμπεράσματα». Μέλη της ΚΝΕ πραγματοποιούν ξενάγηση ξεδιπλώνοντας τα ιστορικά γεγονότα της περιόδου για να αποδώσουν τα συμπεράσματα για τη στάση των αστικών τάξεων και των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών τότε αλλά και σήμερα. Παράλληλα στον χώρο του φεστιβάλ λειτούργησε στέκι μαθητών, φοιτητών καθώς και παιδότοπος.

Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε συζήτηση στη νεανική σκηνή με θέμα «Οι φοιτητές καίμε όλα τα σενάρια που μαυρίζουν το μέλλον μας. Με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ συνεχίζουμε στον δρόμο της ανατροπής!». Την εισηγητική ομιλία στη συζήτηση πραγματοποίησε ο Θοδωρής Κωτσαντής, μέλος του γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ ανέπτυξε «Τι φοιτητικό κίνημα θέλουμε; και πως θα το πετύχουμε», αξιοποιώντας και την ανάδειξη της Πανσπουδαστικής ΚΣ σε πρώτη δύναμη πανελλαδικά και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Αντίστοιχα την Κυριακή στο μαθητικό στέκι τις εντυπώσεις έκλεψε η θεατρική παράσταση «Ματίας ο Πρώτος» που ανέβασαν μαθητές μέλη της Τομεακής Οργάνωσης Ιωαννίνων της ΚΝΕ και οι φίλοι τους.

Παράλληλα στον παιδότοπο την Κυριακή οι μικροί φίλοι του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και το «Οδηγητή» συμμετείχαν σε πειράματα φυσικής, αφήγηση παραμυθιού, ζωγραφική και πολύ παιχνίδι.

Επίσης στην νεανική σκηνή την παρασκευή εμφανίστηκαν το φοιτητικό συγκρότημα «Τα πολυμερή», το συγκρότημα της ΤΟ ΑΕΙ της ΚΝΕ με αφιέρωμα στον μεγάλο μας στιχουργό Άλκη Αλκαίο και το Λαϊκό – Ρεμπέτικο συγκρότημα «Χαγιάλ». Αντίστοιχα στη Κεντρική σκηνή την Κυριακή παρουσιάστηκε το μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα με τίτλο «Τι να θυμηθώ, τι να ξεχάσω…» από το συγκρότημα της ΚΝΕ

Κύριλλος Παπασταύρου: Ο δρόμος για το σύγχρονο, το καινούργιο στον 21ο αιώνα, είναι ο σοσιαλισμός, κομμουνισμός

Στη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση ο Κύριλλος Παπασταύρου, ανέπτυξε την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ. Τα βασικά σημεία της ομιλίας του ήταν:

Υποστήριξε ότι η νέα γενιά σήμερα βιώνει την ακραία αντίφαση «ανάμεσα σε αυτό που μπορούσαν να ζουν και σε αυτό που πραγματικά ζουν» φέρνοντας ως παράδειγμα ανάμεσα στα άλλα ότι εν έτη 2022 με όλες αυτές τις τεχνολογικές και επιστημονικές δυνατότητες, δουλεύουν χωρίς δικαιώματα όπως στον κλάδου του τουρισμού, όπως φανερώνει το λεγόμενο φαινόμενο της «μεγάλης παραίτησης». Σχολίασε ότι όλα αυτά τα φαινόμενα, είναι η κανονικότητα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, ενώ οι ίδιες οι εξελίξεις καταρρίπτουν τα ψέματα της αστικής προπαγάνδας ότι η οικονομική ανάπτυξη είναι για όλους.

Ο Κύριλλος Παπασταύρου αναφερόμενος στις δυσοίωνες προβλέψεις των αστικών επιτελείων για το επόμενο διάστημα σχολίασε ότι προβάλουν το σκοτεινό μέλλον που έρχεται για να προετοιμάσουν, να εκφοβίσουν, την εργατική λαϊκή συνείδηση, να την εγκλωβίσουν σε διλήμματα ανάμεσα στο κακό και το χειρότερο σενάριο, με στόχο να παραιτηθεί ο λαός από την απαίτηση να ζει καλύτερα, με βάση τις δυνατότητες του 21ου αιώνα.

Για την ενεργειακή ακρίβεια και φτώχεια υποστήριξε ότι πληρώνουμε την πολιτική της «απελευθέρωσης της ενέργειας» και της «πράσινης ανάπτυξης», τα κέρδη των ενεργειακών ομίλων που από κοινού στηρίζουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ.

Αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση που όλοι προβλέπουν για να υπογραμμίσει ότι «αργά ή γρήγορα θα επηρεάσει και την Ελληνική οικονομία» ενώ χαρακτήρισε «κουραφέξαλα» την προπαγάνδα περί θωράκισης της τονίζοντας ότι η η πολιτική της λεγόμενης «εξωστρέφειας» εκθέτει ακόμα περισσότερο την Ελληνική οικονομία στην κρίση.

Ακολούθως αναφέρθηκε στις προετοιμασίες ενός γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου, στη μεγαλύτερη ελληνική εμπλοκή και τις αρνητικές εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά υποστηρίζοντας ότι χαμένοι θα βγουν οι λαοί αφού αυξάνεται ο κίνδυνος στρατιωτικής σύγκρουσης.

Ο ομιλητής κάλεσε να μην υπάρξει κανένας συμβιβασμός με τα χειρότερα που έρχονται, αναδεικνύοντας παράλληλα σειρά στοιχείων που δείχνουν ότι οι καπιταλιστές δεν είναι παντοδύναμοι. «Καμία κυβέρνηση στην ΕΕ δεν κοιμάται ήσυχη» τόνισε, αναφερόμενος στις πρωτόγνωρες απεργίες σε όλη την Ευρώπη που φανερώνουν ότι «κάτι κινείται στις εργατικές λαϊκές συνειδήσεις» και στους φόβους των αστικών επιτελείων μήπως η λαϊκή οργή και αγανάκτηση βάλει στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο των εργαζομένων, το κεφάλαιο και την εξουσία του.

Απάντηση στις σημερινές δυσκολίες «δεν είναι να διαλέξουμε ανάμεσα στο αν την αντιλαϊκή πολιτική σταθερότητα που σημαίνει αστάθεια για τη ζωή του λαού θα την υπηρετήσει μία “αυτοδύναμη κυβέρνηση” της ΝΔ ή μια ψευτοπροοδευτική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τις άλλες δυνάμεις» επεσήμανε, για να υπενθυμίσει ότι η πολιτική επιλογή του ΚΚΕ να σταθεί απέναντι στην ανοχή ή στήριξη αστικών κυβερνήσεων έχει επιβεβαιωθεί από την ίδια τη ζωή, τόσο στην Ελλάδα το 2012 – 2015, όσο και στην Ευρώπη οδηγώντας τους λαούς σε τραγωδίες, στην απογοήτευση, την παραίτηση και τη συντηρητικοποίηση.

Απάντηση από τη σκοπιά των εργατικών λαϊκών συμφερόντων στα αντιλαϊκά σενάρια είναι η συμπόρευση και ενίσχυση του ΚΚΕ τόνισε, «γιατί είναι το κόμμα που δίνει όλες του τις δυνάμεις τη στήριξη και ενίσχυση των εργατικών λαϊκών αγώνων στην ανάπτυξη του εργατικού λαϊκού κινήματος».

Ως παράδειγμα αναφέρθηκε στους αγώνες όπως αυτούς των εργαζομένων της e-food, της Cosco, της ΛΑΡΚΟ, στα Γιάννενα ενάντια στις απολύσεις των σχολικών καθαριστριών, στα Goody’s, στον αγώνα ενάντια στην παράδοση του τομέα της ψυχικής υγείας από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο σε ΜΚΟ, στις αντιδράσεις ενάντια στις «έξυπνες ψηφιακές κάμερες» του Δήμου Iωαννιτών που σίγουρα θα αξιοποιηθούν ενάντια στο εργατικό λαϊκό κίνημα, τόνισε χαρακτηριστικά.

Αμέσως μετά κάλεσε να αξιοποιηθεί η πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη ενάντια στην ενεργειακή φτώχεια και την ακρίβεια για ζωή και δουλειά με αξιοπρεπές εισόδημα, μισθούς και συντάξεις.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Κύριλλος Παπασταύρου έθεσε ως στόχο να μπουν οι βάσεις, οι προϋποθέσεις για να διαμορφωθεί ένα μεγάλο ρωμαλέο εργατικό λαϊκό κίνημα που να εκφράζει τη συμμαχία ανάμεσα στους εργαζόμενους, τους μεροκαματιάρηδες αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους, «που δεν θα αντιστέκεται απλώς στη σημερινή κατάσταση, αλλά θα περνάει στην αντεπίθεση, θα βάζει στην ημερήσια διάταξη τις σύγχρονες εργατικές λαϊκές ανάγκες», τόνισε, καλώντας τους παρευρισκόμενους να αξιοποιήσουν κάθε εργατικό λαϊκό πρόβλημα για να φωτιστεί η αναγκαιότητα μιας άλλης σύγχρονης κοινωνικής οργάνωσης.

«Για αυτό το νέο παλεύει το ΚΚΕ και για αυτό έχει μεγάλη σημασία η ενίσχυση και η συμπόρευση μαζί του, γιατί είναι η μόνη δύναμη που φωτίζει ότι η διέξοδος βρίσκεται στα χέρια του λαού και όχι σε κάποιους “σωτήρες”, ότι μπορεί ο λαός μόνος του να καθορίσει το μέλλον του, ανοίγοντας τον δρόμο για το σύγχρονο, το καινούργιο στον 21ο αιώνα, τον σοσιαλισμό, κομμουνισμό», κατέληξε.





epirusgate.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου