Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΕΩΝ 2022-2024 - ΔΡΑΣΗ Νο3: Digital Twin: Υποδομή Ψηφιακού Διδύμου




Έχοντας υπόψη τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις καθώς επίσης την ακρίβεια αναπαράστασης χωρικών δεδομένων, η ανάγκη για προσομοίωση και μοντελοποίηση διαδικασιών είναι μεγάλη καθώς συμβάλλουν στην καλύτερη διαχείριση δομών, πόρων και εργασιών σε αστικό επίπεδο. Σε αυτήν την κατεύθυνση τα τρισδιάστατα μοντέλα απεικονίζουν φυσικά αντικείμενα χρησιμοποιώντας σημεία του τρισδιάστατου χώρου, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με διάφορους τρόπους, όπως γραμμές, τρίγωνα, καμπυλωτές επιφάνειες, κτλ. επιτρέποντας την οπτική ενσωμάτωση ετερογενών γεωπληροφοριών σε ένα ενιαίο πλαίσιο και ως εκ τούτου, δημιουργώντας το κατάλληλο περιβάλλον για τη συνολική διαχείριση των περίπλοκων αστικών δεδομένων.
Στην περίπτωση της μοντελοποίησης πόλεων, αποτελούν ψηφιακά υποδείγματα που περιλαμβάνουν την γραφική αναπαράσταση των κτιρίων και άλλων αντικειμένων ή σχημάτων (μνημεία, γέφυρες, δέντρα, κ.α.) σε τρείς διαστάσεις. Ο συνδυασμός τους με τα Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών (ΣΓΠ) - G.I.S. Geographic Information Systems έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την απεικόνιση της πραγματικής εικόνας της πόλης με πολύ μεγάλη ακρίβεια. Τα G.I.S. συστήματα είναι ολοκληρωμένα συστήματα συλλογής, αποθήκευσης, διαχείρισης, ανάλυσης και απόδοσης πληροφορίας, σχετικής με φαινόμενα που εξελίσσονται στο χώρο και παρέχουν ισχυρά εργαλεία και ένα τρισδιάστατο εικονικό γήινο περιβάλλον υψηλής ανάλυσης στο οποίο προβάλλονται, επεξεργάζονται, αναζητούνται, αναλύονται και παρουσιάζονται γεωχωρικά δεδομένα ταυτοχρόνως.
Η εφαρμογή των τρισδιάστατων μοντέλων περιλαμβάνει, αλλά δεν περιορίζεται σε πεδία όπως:
- Αστικός σχεδιασμός
- Εμπορική δραστηριότητα της πόλης
- Δημόσια τάξη
- Αντιμετώπιση καταστροφών
- Προμήθεια ενέργειας και ενεργειακός σχεδιασμός
- Διαχείριση εκδηλώσεων
- Περιβαλλοντική διαχείριση
- Αγορά ακινήτων
- Μεταφορές και Πλοήγηση
- Διαχείριση κυκλοφορίας
- Εικονικός τουρισμός
O Δήμος Ιωαννιτών, στο πλαίσιο υλοποίησης έξυπνων λύσεων, προτίθεται να υλοποιήσει ολοκληρωμένη λύση τρισδιάστατης απεικόνισης της πόλης με τα παρακάτω επιμέρους συστατικά στοιχεία:
- Συλλογή δεδομένων με εναέρια φωτογράφιση με χρήση ΣμηΕΑ.
- Δημιουργία τρισδιάστατου μοντέλου.
- Υλοποίηση λογισμικού απεικόνισης και διαχείρισης τρισδιάστατης ψηφιακής πόλης καθώς και μοντελοποίησης διαδικασιών.
Η ολοκλήρωση του ψηφιακού διδύμου θα βελτιώσει σταδιακά τη λήψη αποφάσεων σε εκτελεστικό επίπεδο και θα επιτρέψει στους υπεύθυνους να παρακολουθούν στενά, τους βασικούς δείκτες λειτουργίας και συμπεριφοράς της πόλης. Μια προβολή σε πραγματικό χρόνο των λειτουργιών της πόλης θα δώσει στις διαχειριστικές ομάδες τη δυνατότητα να προβλέψουν ζητήματα και να μετριάσουν ενδεχόμενους κινδύνους ενώ παράλληλα θα παρέχει σημαντικές ευκαιρίες στη δημιουργία και ανάπτυξη ιδεών, και στην ταχεία επιλογή, προσομοίωση και δοκιμή πολεοδομικών σχεδιασμών και δόμησης. Τέλος, θα επιτρέψει (λόγω του τεράστιου όγκου δεδομένων που θα συγκεντρώνει σε βάθος χρόνου) στις ομάδες διαχείρισης πόλεων να πραγματοποιούν αναλυτικές αξιολογήσεις και να διατυπώνουν εστιασμένες καμπάνιες με στόχο την αλλαγή συμπεριφορών. Παράλληλα θα διευκολύνει τη συνεργασία και την επικοινωνία με τους εταίρους της πόλης και θα επιταχύνει την ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών με την ώθηση της χρήσης δεδομένων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου