Τρίτη 3 Μαΐου 2022

Ήπειρος: Τρίτοι στην Ευρώπη σε προσδόκιμο ζωής oι Ηπειρώτες


Στις περιφέρειες της Ευρώπης με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής συγκαταλέγεται η Ήπειρος. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat οι Ηπειρώτες κατά μέσο όρο ζουν 83,8 χρόνια, διάρκεια που αποτελεί την τρίτη υψηλότερη επίδοση σε όλη την Ευρώπη.

Το 2020, το προσδόκιμο ζωής στην ΕΕ ήταν 80,4 χρόνια, σύμφωνα με τη Eurostat. Το προσδόκιμο ζωής των γυναικών (83,2 έτη) ήταν κατά 5,7 χρόνια υψηλότερο σε σχέση με το προσδόκιμο ζωής των ανδρών (77,5 έτη).

Στην πραγματικότητα, το προσδόκιμο ζωής των γυναικών ήταν υψηλότερο από το προσδόκιμο ζωής των ανδρών σε κάθε περιφέρεια της ΕΕ για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.

Σε σύγκριση με το 2019, το προσδόκιμο ζωής παρουσίασε μείωση κατά 0,9 έτη, γεγονός που οφείλεται στην ξαφνική αύξηση της θνησιμότητας το 2020 λόγω της πανδημίας COVID-19. Οι άνδρες παρουσίασαν μεγαλύτερη μείωση στο προσδόκιμο ζωής (-1,0 έτη) από τις γυναίκες (-0,8 έτη).

Σε Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής

Το 2020, οι περιοχές της ΕΕ με τα υψηλότερα επίπεδα προσδόκιμου ζωής βρίσκονταν στη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα.

Η περιοχή της ΕΕ με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής ήταν το γαλλικό νησί Κορσικής (84,0), ακολουθούμενο από τις Βαλεαρίδες νήσους στην Ισπανία (83,9) και την περιοχή της Ηπείρου στην Ελλάδα (83,8).

Από την άλλη πλευρά, οι περιφέρειες της ΕΕ με το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής ήταν όλες στη Βουλγαρία: Βορειοδυτική (72,1), Βορειοκεντρική (72,8) και Βόρεια και Νοτιοανατολική Βουλγαρία (72,9).

Η Κορσική είχε το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής για τις γυναίκες (87,0 έτη), ακολουθούμενο από την ισπανική περιοχή της Γαλικίας (86,7). Δύο γαλλικές περιφέρειες (Loire και Midi-Pyrénées), τα νησιά Åland στη Φινλανδία και η περιοχή της Ηπείρου στην Ελλάδα κατέγραψαν το ίδιο προσδόκιμο ζωής για τις γυναίκες, που είναι τα 86,4 χρόνια.

Τα υψηλότερα επίπεδα προσδόκιμου ζωής των ανδρών καταγράφηκαν στην περιοχή της Ηπείρου στην Ελλάδα, στην περιοχή της Ούμπρια στην κεντρική Ιταλία και στις Βαλεαρίδες Νήσους στην Ισπανία (σε όλες 81,4)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου